AUTÓRÁDIÓ AUTÓHANGSZÓRÓ MÉLYNYOMÓ AUTÓS ERÕSÍTÕ KONDENZÁTOR SZERELÉSI ANYAG
AUTÓHIFI OUTLET

AUTÓHIFIAutóhifi keresõ


Keresett autóhifi termék neve:

Autóhifi Keresés
Részletes autóhifi keresés

A 10 utolsó autóhifi keresés:

ford focus, m?lyl?da, volvo v70, peugeot 406, eros auto hifi szett olcs?n, cd70 opel navi , AUTOHIFI tipp, seat ibiza, seat altea, boschmann

Autóhifi gyártókAutóhifi címkékAutóhifi partner


Viszonteladó és autóhifi beszerelés végzõ partnereket keresünk a következõ városokba:
 
Budapest Szeged Miskolc Pécs Gyõr Nyíregyháza Kecskemét Székesfehérvár Szombathely Szolnok Tatabánya Kaposvár Érd Veszprém Békéscsaba Zalaegerszeg Sopron Eger Nagykanizsa Dunaújváros Hódmezõvásárhely Dunakeszi Cegléd Baja Salgótarján Vác Gödöllõ Ózd Szigetszentmiklós Szekszárd Gyöngyös Mosonmagyaróvár Pápa Gyula Hajdúböszörmény Esztergom Kiskunfélegyháza Budaörs Orosháza Ajka Kazincbarcika Szentes Kiskunhalas Jászberény Szentendre Komló Tata Nagykõrös Siófok Makó Gyál Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Keszthely Vecsés Várpalota Hatvan Karcag Dunaharaszti 

 

 

 

Autóhifi - Hány Wattos autóhifi hangszórót vegyek?Hány Wattos autóhifi hangszórót vegyek?

Gyakran hangzik el autóhifi fórumokon a:
„Van egy 4x53 Wattos autórádióm, vagy egy 2500 Wattos autóhifi erõsítõm és hány wattos hangszórókat vegyek hozzá?” jellegû kérdés. Íme itt a meglepõ válasz...

Ha valóban jó hangszórókat akarsz beszerezni, olyan hangszórókat, amelyeknek tökéletesen elégedett leszel a hangjával, akkor a Wattokat óriási ívben el kell felejtened.

Tudom nehéz elszakadni, mert a tapasztalatlan autóhifi kereskedõk, a haverok az autóhifi fórumon, az autóhifi prospektusok és a készülék leírások is sokszor wattokban beszélnek.

Több írás is szól a tudástárban a wattokról nézegetésének feleslegességérõl, de röviden leírom itt is, hogy miért nem kell ezeket nézegetni.Miért nem jelentenek az autóhifiben semmit sem a Wattok?

Mivel nincs egy egységes mérési módszer a hangszórók és az erõsítõk teljesítményének mérésére, ezért ugyanazon készülék csúcsteljesítménye lehet 5 Watt és 2500 Watt is.

 

Tulajdonképpen bármekkora teljesítményt rá lehet írni egy erõsítõre, vagy hangszóróra, mert biztosan lesz egy olyan, a valós körülményektõl totálisan elrugaszkodott mérési módszer, amellyel egy még egy kis gagyi 10 centis hangszóró is elvisel 5000 Wattot (persze egy tized másodpercig)...

A gyártók tisztában vannak azzal, hogy a vevõk wattok alapján tájékozódnak és ezt ki is használják amennyire csak lehet.

Óriási feliratokkal hirdetnek több száz, vagy több ezer wattokat a hangszóróikon, vagy erõsítõiken és így könnyebben el tudják ezeket adni.

 

A nagyotmondást senki sem bünteti, nem is tudná, hiszen lehet csinálni egy olyan õrült szabvány szerinti mérést, amely szerint tényleg tudni fogja a hangszóró a feltüntetett óriási kamuteljesítményt produkálni, persze totál életszerûtlen körülmények között.

A probléma csak az, hogy az eszement kamu teljesítményadatok ma már nem csak a gagyi kínai autóhifiken, hanem a komolyabb gyártók készülékein is megjelentek. A neves gyártóknak is csatlakozniuk kell a nagyotmondók táborához, ha el akarják adni a termékeiket a még tapasztalatlan wattfüggõ autóhifi rajongóknak.Miért felesleges a Wattokat nézegetned?

Hangszórók esetében az, hogy mekkora teljesítményt bír ki a szerencsétlen kis hangszóró még semmit nem jelent, hiszen úgy is az a fontos, hogy ebbõl mennyit tesz az hallhatóvá és az a hang milyen szépen szólal meg.

 

Azért teljesen felesleges a teljesítmény alapján választanod, mert ha igaz is lenne, amit ráírnak teljesítményként az autóhifire, az még cseppet sem utalna arra, hogy az hogyan fog szólni.

autóhifi megaphoneEz a filmekbõl jól ismert rendõrségi tömegoszlató tölcséres beszédhangosító is nagyon hangos, de te is elbírod képzelni, milyen pocsékul szólhat zenével. Teljesítményre lehet akkora, mint egy frankó hifi hangfal, de közel sem fog olyan élvezhetõen megszólalni.

Rengeteg különbözõ méretû, különbözõ összeszerelésû hangszóró és millió féle erõsítõ kapcsolás létezik, amelyek mind másképpen szólnak, egyesek hallgathatatlanul pocsékan, míg mások gyönyörûen bírnak megszólalni.

 

Ezeket a hangzásbeli különbségeket Te is fontosabbnak fogod találni, mint azt, hogy mekkora teljesítményt visel el elméletileg a hangszóród.Akkor mégis mi alapján válassz autóhifi hangszórót?
 


A hangszórók mérete
fontos:


Az autóban ugye adottak a rendelkezésre álló helyek méretei. Azt már gondolom Te is tapasztaltad, hogy a nagyobb átmérõjû hangszórók szebben szólnak. Nagyobb méret esetén több a mély és még teltebb hangúak is a hangszórók.

A legtöbb autóban elõl 16cm átmérõjû hangszórók vannak, ezek mérete már elegendõ egy élvezhetõ hanghoz.

Akkor van gond, ha ettõl kisebb átmérõjû hangszórókból akarsz élvezhetõ hangot kihozni. Ez nem fog menni, még akkor sem, ha az a kis nyamvadt 10cm-es hangszóró tricsilliárd wattos, hiszen a mérete miatt képtelen lesz a mély és a teltebb középhangok megszólaltatására.

Ilyenkor szokás a kalaptartóba elhelyezni nagyobb méretû ovál, vagy 20 cm-es több utas hangszórókat, amelyek már élvezhetõ hangot és mélyeket tudnak produkálni.

Ha erõsítõ is van az autóban, akkor nem kell erõltetni a hátsó hangszórókat, hanem egy ajtópanel segítségével be kell építeni egy 16-os szettet és hátra csak a mélyládát kell betenni.
 


A hangszórók márkája is félrevezetõ lehet:


Sokan tévesen ragaszkodnak nagy nevû gyártók hangszóróihoz, amelyek ugyan elég jók, de ár/hangzás arányban azért sokkal gyengébbek, mint néhány kevésbé ismert autóhifi specialista gyártók hangszórói. Ne ragaszkodj feltétlenül a nagy nevekhez...

Azt javaslom, hogy amennyiben van lehetõséged rá, hallgass meg minél több hangszórót, mert valójában csak egy meghallgatás során dõl el, hogy melyik hangszóró szól szebben a teljesítménytõl és márkától függetlenül.

A másik hiba, hogy sokan képesek megvenni, olyan echte kínai gagyi, olcsó cuccokat, amelyek irtó pocsékul és fülsértõen szólnak. Ezeket a termékeket az olcsó ár, a csiricsáré csomagolás és külsõ, valamint az óriási kamuteljesítmény jellemez. Most nem akarok három betûbõl álló Amerikainak titulált itthon kapható márkaneveket emlegetni, de ezek nagy ívben kerülendõek, mert ugyan sokwattosak, de borzalmasan szólnak.

Ne tévesszen meg a külsõ, ne legyen vonzó az ár/watt arány, próbálj minden esetben több hangszórót meghallgatni, vagy inkább egy tapasztalt autóhifis és ne egy bolti eladó véleményére adni.
 


A hangszórók ára jó alap a rangsoroláshoz:


Eddigi autóhifis pályafutásom alatt arra sikerült rájönnöm, hogy az autóhifi készülékek (hangszórók, erõsítõk, autórádiók) hangja az ár emelkedésével egyre jobb lesz.

Az a tapasztalat, hogy sem a külsõ, sem a prospektusba írt marketing rizsa, sem a teljesítmény, sem a jól csengõ márkanév nem képes annyira jól tükrözni egy hangszóró jóságát, a meghallgatáson kívül mint az ár.

Persze vannak túlárazott autóhifi hangszórók, ezért minden esetben próbálj több márkát és több árkategóriát meghallgatni, hogy számodra is egyértelmû lehessen milyen hangszórót kell majd választani.
 


Egy tapasztalt autóhifis szava sokat segíthet:


Néha én is beleolvasok fórumokba, akaratlanul is kihallgatok üzletekben beszélgetéseket, ahol a lelkes kereskedõk, az elvakult márkafüggõk vezetik a szegény világtalanokat...

 

Amennyiben nincs lehetõséged a hallgatózásra, akkor próbálj meg valamennyire tapasztalt autóhifi szerelõktõl tanácsokat kérni.


Ne kezdõ autóhifisektõl, vagy eladóktól kérj tanácsot, akiknek nem fordult meg még csak néhány autóhifi a kezük között, mert lehet, hogy õk még mindig a wattokat számolgatják, vagy vakon esküsznek egy XY márkára.

Lehetõleg mûhelyt keress és ne boltot, mert az üzletekben, maximum csak a demófal nyújtotta sovány tapasztalat ad alapot az eladó tanácsainak, az autóhifi viszont teljesen másképp szól beépítve, mint a demófalban.

 

...de a legjobb minden esetben az, ha sok hangszórót hallgatsz meg és legvégül a füledre hallgatsz.