AUTÓRÁDIÓ AUTÓHANGSZÓRÓ MÉLYNYOMÓ AUTÓS ERÕSÍTÕ KONDENZÁTOR SZERELÉSI ANYAG
AUTÓHIFI OUTLET

AUTÓHIFIAutóhifi keresõ


Keresett autóhifi termék neve:

Autóhifi Keresés
Részletes autóhifi keresés

A 10 utolsó autóhifi keresés:

chevrolet camaro, usb autoradio sopron, chevrolet, ignis keret, crossover, opel meriva, caliber autoradio, gzha mini one k, gzrc 1652sq, gzub 8br

Autóhifi gyártókAutóhifi címkékAutóhifi partner


Viszonteladó és autóhifi beszerelés végzõ partnereket keresünk a következõ városokba:
 
Budapest Szeged Miskolc Pécs Gyõr Nyíregyháza Kecskemét Székesfehérvár Szombathely Szolnok Tatabánya Kaposvár Érd Veszprém Békéscsaba Zalaegerszeg Sopron Eger Nagykanizsa Dunaújváros Hódmezõvásárhely Dunakeszi Cegléd Baja Salgótarján Vác Gödöllõ Ózd Szigetszentmiklós Szekszárd Gyöngyös Mosonmagyaróvár Pápa Gyula Hajdúböszörmény Esztergom Kiskunfélegyháza Budaörs Orosháza Ajka Kazincbarcika Szentes Kiskunhalas Jászberény Szentendre Komló Tata Nagykõrös Siófok Makó Gyál Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Keszthely Vecsés Várpalota Hatvan Karcag Dunaharaszti 

 

 

 

Autóhifi - Autóhifi erõsítõ beállításaAutóhifi erõsítõ beállítása

Autóhifi erõsítõ beállítása, a hangváltó beállítása, az autórádió, az elsõ szett és a mélyláda beállítása. Nem egyszerû feladat, de megpróbáltam szájbarágósan leírni. Autóhifi szerelõi tapasztalat és jó fül kell hozzá.

A bekötéssel ez a segédletünk foglalkozik: Autóhifi beszerelés

 

Az erõsítõk beállításához tapasztalat kell és jó fül, egy rosszul beállított rendszer csak töredékét fogja tudni annak a hangzásnak, amelyre vágysz és pénzt költöttél.

 

Mi ingyenesen állítjuk be a rendszeredet, ha nem akarsz kísérletezni vele, akkor hívd Zsoltit a 70 - 450 644 0 telefonon.

 

 

 

4 csatornás autóhifi erõsítõ beállítása

 

 

A legtöbb 4 csatornás autóhifi erõsítõt úgy használják, hogy az elsõ két csatorna hajtja a közép magas hangszóró szettet, vagy szetteket, a hátsó két csatorna hídba kötve hajtja a mélynyomót, vagy mélynyomókat.

 

Erõsítõ beállítás

Nagyításhoz kattints a képre

 

 

Ha megvan a bekötés és valahogy a fenti rajz szerint néz ki a rendszered, akkor a következõ a teendõ...

 

A rádiót még nem kapcsolod be.

 

Autóhifi beszerelés

Nagyításhoz kattints a képre

 

Az erõsítõn, az elsõ szetteket hajtó 2 csatornához tartozó, a képen X-OVER CONFIG (crossover) kapcsolót kapcsold HP azaz magas áteresztõ állásba.

 

Ilyenkor az erõsítõ az szettedrõl levágja a mély tartományt, amellyel a kis hangszórók amúgy sem tudnak mit kezdeni.

 

A mélyládát hajtó csatornák kapcsolóját állítsd LP azaz mély áteresztõ állásba, az erõsítõd ilyenkor levágja a mélyládádról a közép magas tartományt, amellyel a ládád nem tudna mit kezdeni.

 

Ezek után az erõsítõn teljesen lehalkítod az elsõ és hátsó csatornát (LEVEL).

 

Fogsz egy, olyan CD lemezt, vagy jó minõségû Mp3 track-et, amely szerinted jól szól, és olyan stílusú zene van rajta, amelyet többnyire hallgatni szoktál.

 

Bekapcsolod az autórádiót. Ha mindent jól kötöttél be, akkor ilyenkor az erõsítõ is bekapcsol és egy kis led jelzi rajta, hogy be van kapcsolva.

 

Fontos! Az autórádiódon kapcsold ki a Loudness-t, BBE-t és az EQ-t, valamint állítsd nullára a BASS és TREBLE szabályzókat, a FADER-t és a BALANCE-t is, tehát legyen minden hangszínszabályzás kikapcsolva.

 

Elindítod a zenét, mivel le van halkítva az erõsítõ néma lesz, vagy csak nagyon halkan fog szólni. Repeat-re rakod a Track-et.

 

Felhangosítod a rádiót kb. háromnegyed hangerõig.

 

Hátrakúszol egy kis csavarhúzóval a kezedben, valahogy úgy, hogy a fejed a lehetõ legközelebb legyen a hallgatási pozícióhoz.

 

Elég hülye pózt kell felvenned, mert az a lényeg, hogy az egyik kezeddel állítani kell tudnod az erõsítõt, a füleddel pedig ott kellene hallgatnod a zenét, ahol az autóban is fogod.

 

Ez persze kivitelezhetetlen abban az esetben, ha az autódban nem lehajtható a hátsó ülés, akkor valahogy kintrõl kell megpróbálni fülelni.

 

Nos! Kezedben a csavarhúzó, a rádió háromnegyed hangerõn szól, a csavarhúzóval elkezded felhangosítani az esõ szettek hangerõszabályzóját (Front LEVEL), addig, amíg úgy nem érzed, hogy elkezd torzítani.

 

Ezt sajna érezni kell, érezhetõ az a pont, amikor már erõlködik az erõsítõ.

 

Autóhifi beszerelés

Nagyításhoz kattints a képre

 

Következõ lépésként átdugod a csavarhúzót a fenti képen HP FREQ szbályzóba.

 

Ezzel állíthatod be, hogy az erõsítõd milyen frekvenciától lefelé vágja le a mélytartományt az elsõ szettekrõl. Ennek valahol 60-80Hz között kell majd lennie.

 

Ez alatt a frekvencia alatt az ajtóban lévõ elsõ szett nem ad ki hallható mélyeket, csak feleslegesen van terhelve és feleslegesen van mozgatva a membránja, olyan mély hangokkal, amelyeket képtelen hallható formában lesugározni.

 

Az ütõs felsõ mély tartományt még azlsõ szettednek kell megszólaltatni, mert ezt még képes kiadni a szett, tehát úgy kell beállítanod a HP FREQ szabályzóval a frekvencia vágást, hogy ez a tartomány még az elsõ szettbõl jöjjön.

 

 

 

Hogyan találod meg a jó vágási frekvenciát?

 

 

Autóhifi beszerelés

Nagyításhoz kattints a képre

 

Csavarhúzó a HP FREQ szabályzón, feltekered a maximumig, ez a fenti képen a 400Hz jelölés.

 

Ilyenkor már hallani fogod, hogy teljesen elvékonyodik az elsõ szetted hangja.

 

Elkezded szépen a másik irányba csavarni a frekvencia szabályzót (a képen a 20Hz irányába), addig amíg azt nem érzed, hogy hiába tekered tovább nem fog mélyebben szólni az elsõ szett, csak kínlódik.

 

Meg kell találnod azt a pontot, ahol az ütõs mélyek még szólnak, de már felesleges lentebb vinned a vágást, mert halhatóan nem megy mélyebbre a szett, ez lesz a 70-80Hz körüli tartomány.

 

Ok, ha ezzel megvagy, akkor átdugod a csavarhúzódat a hátsó két csatorna (Rear) LEVEL szabályzójába és elkezded felhangosítani a mélyládát egy olyan szintre, ahol kellemesen együtt szól az elsõ szettel, ne dübögje túl az elsõ szettedet, de ne is legyen hallhatóan kevés.

 

Következõ lépésként átdugod a csavarhúzót a hátsó 2 csatorna (Rear) LP FREQ szabályzójába és megtalálod azt a vágási pontot, ahol az ütõs mélyeket nem a ládából hallod, amellett lyukat sem csinálsz a vágásban.

 

Ha túl magasra állítod a vágási frekvenciát, akkor az ütõs mélyeket is a ládából fogod hallani, ez nem jó.

 

Ha túl alacsonyra állítod a vágást, akkor lyuk lesz a vágásban, ami azt jelenti, hogy az elsõ szetted szól 65Hz-ig, a mélynyomó meg 35Hz alatt dörmög. Ilyenkor azok a hangszerek, amelyek ebben a tartományban szólalnának meg, kimaradnak a zenébõl. A ládád 35Hz felett nem szól, a szetted meg csak 65Hz felett kezd el dolgozni.

 

Meg kell találnod itt is, azt a 60-90Hz körüli tartományt, ahol a mély onnan kezd el dolgozni, ahol az elsõ szett már nem tud.

 

Ha olyan a hangváltód, mint a képen látható erõsítõnek a akkor a (Rear) mélyeknél a HP FREQ szabályzó is bele szól a hangba, ezt a minimumra, azaz 20Hz-re kell tekerni. Ez csak annyit fog csinálni hogy a 20Hz alatti frekvenciákat levágja a ládáról, ugyanis ilyen tartomány alatt már nincs zene.

 

A többi kapcsolóval és tekerõvel nem kell foglalkoznod.

 

 

 

Az autórádió és további beállítások

 

 

Ahogy elkészültél az erõsítõ beállításával, ne kezdd el babrálni az erõsítõn a Loudness, Bass, Treble, BBE és EQ beállításokat, minden maradjon nullán.

 

Úgy kell beállítanod az erõsítõt, hogy ezek használata nélkül is jól szóljon a rendszer. Próbáld meg megszokni ezt a hangzást, most még szokatlan, de mindjárt leírom hogyan állíthatsz rajta, ha nem tetszik.

 

Kevés a mély?

 

Az erõsítõn vedd hangosabbra a mélyláda hangerejét, ezentúl az autórádió Fader funkciójával tudod majd szabályozni a mély erõsségét. Fader elõre tolva kevesebb mély, hátra tolva több mély.

Ha van mély távirányító az erõsítõdhöz, vagy van Subwoofer out a rádiódon, akkor azt kell használnod.

 

Sok a mély?

 

Tekerd elõre az autórádión a Fader-t, vagy a Subwoofer level-t vedd lejjebb, ha van sub kimenet a rádiódon.

 

Hátulról dübög a mély?

 

Kösd be fordított polaritással a mélyládát.

 

Sok a magas?

 

Fordítsd egymással szembe az elsõ szetted magas sugárzóit, ezeknek egyébként is az az ideális, ha szembe néznek egymással. Megszünteti a túlzóan sok és bántó magas túlburjánzást és sokkal életszerûbbé teszi a zene megszólalását.

 

Még mindig sok a magas?

 

Nézd meg az elsõ szett hangváltóját. Sok hangváltóban lehet állítani a magas hangerejét és ha lehet vedd a leghalkabbra.

 

 

 

Borzalmasan szól az egész rendszered?

 

Ennek ezer oka lehet, ilyenkor érdemes beszélgetned, Zsoltival a 70- 450 644 0 számon, vagy érdemes személyesen bejönnöd, mert azonnal meg tudja neked mondani, hogy mi a gond a rendszereddel, természetesen ingyen.(36 szavazat)Szerinted mennyire volt hasznos ez az írás?


Címkék: autó erosito beállítása, auto erosíto beállítása, erosito beallitasa, mélyláda erosíto bekötése golf 5-be, autóhifi erosíto beállítása, autóhifi beállítás, autóhifi beállítása, autóhifi erosíto beállítása, autóhifi beallitasok, mélyláda bekötése

Autóhifi kérdéseidre az

autóhifi szaki válaszol...


Ha nem kaptál választ a kérdéseidre, akkor három dolgot lenne érdemes csinálnod.

 

1. A legjobb, ha ilyenkor felhívod Zsoltit, gyorsan kikéred

     a véleményét és tanácsait az autóhifiddel kapcsoltban

     a 70 - 450 644 0 telefonszámon .

 

2. Rengeteg autóhifi okosság és autóhifi tipp van a

     tudástárunkban, amelyet ide kattintva át is

     böngészhetsz.

 

3. Felteheted az autóhifis kérdésedet itt lent

     hozzászólás formájában is, igyekszünk gyorsan

     megválaszolni.

 

 

Tetszik ez az autóhifi tipp?

 

Ha sokaknak tetszik, még több ilyen autóhifi segédletet fogok írni, így elõre is köszönöm a lájkot és a +1-et!

 

 

 Kérdezz az autóhifirõl... Autóhifi erõsítõ beállítása


Hangerõ...

Kedves Autóhifi city!
Elnézést ha belekontárkodok így elsõ kommentelõként, de kiegészíteném egy kicsit.
Bár odaírta, a csatorna hangerõhöz, hogy (level) de sokan ezt egyenértékûnek találhatják a Gain felirattal.
Ami ugyebár a bemeneti jelszint az erõsítõn, általában 0,2v-6-9V-ig állítható.
Az optimális beállításhoz tudnunk kell, vagy mérnünk kell a lejátszó kimenetének áramerõsségét (rca), és megközelítõleg arra az értékre beállítani.
Ha esetleg többet csavarnánk rá sem probléma, viszont tudnunk kell, hogy az már az optimális fölött mozog és minden erõsítõ máshogy viseli. (melegedés, forrósodás, pillanatnyi hõvédelem, torzítás, vagy épp semmi jelenség)
Minden tiszteletem az oldalnak és a cikkek írójának, sokat segítetek azokon akik eddig a 3 betûs márkákat istenítették.

(10 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Patrik - 2012-05-14 21:54:07
Válasz erre a hozzászólásrahangzás zavar.

 Szia Zsolti. olyan érdekes esemyényem van most,hogy van egy 2x500 as DLDm és Vibe erõsitõm 1000w-os.mikor bekapcsolom szol de ha feljebb viszem a hangerõt nagyobbra a mélynyomók elnémulnak vagy csak néha adnak be bassszust.de van hogy nem is megy csak uj számot teszek be de akkor sem lehet hangossan hallgatni mert elnémul vagy néha szol.de semmi olyan nincs az esrõsitõbe hogy kiégett volna.és ezt okozhatja megtört kábel vagy mi történhetett?eddig remekül szóltak. elõre is köszönöm

(6 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
gyuri - 2013-02-06 17:03:13
Válasz erre a hozzászólásraautó hifi erõsítõ beállítása

 Szia!
 
Nekem egy audison LR604XR 4 csatornás erõsítõm van.
Ami ugy van most,hogy az elsõ szett magnoról megy,az erõsítõre van kötve a kalaptartón lévõ ovál három utas hangszoró és hidba van kötve a mélyláda.
 
De észrevettem,hogy a mélykáda nem csak mélyet ad hanem zenét is,nem csak magában a mélyet.Gondolom az erõsítõ nem jól van beállitva.
 
Ez a problémám.
 
 
Üdvözlettel:Gábor

(0 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Kertész Gábor - 2012-07-13 18:49:07
Válasz erre a hozzászólásraAutóhifi erõsítõ beállítás

Autohifi City
Admin
Autohifi City


Debrecen
Hozzszlsok: 8271
Reg.: 2008.01.01.
6712 követõ
AutóhifijeBlogjaKépeiVideóiVásárlásai
ÜzenõfalKövetõi
Nézd meg, hogy low pass állásban van-e a subot hajtó csatornák kereszváltója. Ha nem, akkor kapcsold low pass-ba. Az is lehet, hogy ilyenkor túl magasra van állítva a vágási frekvencia, ennek valahol 60Hz és 80Hz között kellene lennie, de fülre kell beállítani.
 
Ha ezek jók, egy nagyon kevés közepet még mindig fogsz hallani a mélyládából, mert a hangváltó nem tünteti el a vágás feletti hangokat teljesen, csak 12 decibellel halkítja, ami épp elég ahhoz, hogy az utastérbõl ne lehessen hallani.
 
Még valami... Az elsõ szettet ne a rádióról hajtsd, hanem kösd be párhuzamosan az ovál hangszóróval, mert a rádiódnak nem csak töredéke a teljesítménye az erõsítõdhöz képest, de a beépített végfokának is sokkal rosszabb a hangja. 

(0 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Papp Zsolt - 2012-07-14 09:30:29
Válasz erre a hozzászólásrakérdés

 Tisztelt autohifi city!
 
Köszönöm a választ.
A kérdésem még csak annyi,hogy az elsõ szettet,hogy kell párhuzamosan bekötni?Ezt nem értem.
Az elsõ szetthez van hangváltó is az nem baj?
 
 
Üdv:GÁbor

(3 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Kertész Gábor - 2012-07-16 07:39:56
Válasz erre a hozzászólásraHangszóró bekötés párhuzamosan

Autohifi City
Admin
Autohifi City


Debrecen
Hozzszlsok: 8271
Reg.: 2008.01.01.
6712 követõ
AutóhifijeBlogjaKépeiVideóiVásárlásai
ÜzenõfalKövetõi
Az erõsítõ kimenetére kötöd mindkettõt, ode, ahova az ovál van kötve, pozitívot a pozitívra, negatívot a negatívra rendesen bekötöd a szettet is.
 
A hangváltó az kell bele, tulajdonképpen ahogyan most a rádióra van kötve a szett, ugyanúgy bekötöd a kábeleket az erõsítõbe és akkor az erõsítõ kimenetébõl 2 pár kábel megy a szetthez és ugyanabból a csatlakozóból 2 pár az oválhoz, ennyi... 

(0 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Papp Zsolt - 2012-07-16 15:08:34
Válasz erre a hozzászólásra2 ohm stabil?

Üdv! 
A párhuzamos bekötés az elsõ hangszóró és a hátsó hangszóró esetében csak 2ohm stabil erõsítõnél mûködhet? 
Nekem van egy Blau gtx663de elöl és egy Blau gtx693de hátul. Ehhez van egy Crunch Ds 1004-es erõlködõm MacA.. 25-ös kábelszettel. . Láda nincs. (Suzuki swift sedan.)  Az elsõ hangszóró panelban van az elsõ ajtóban, a hátsó pedig a kalapt.-ban. Tehát, ha tennék be ládát, akkor beköthetném úgy, hogy az elsõ két csat. hajtaná mindkét pár hangszórómat, a hátsó két csat. pedig a mélyet? (Az erõsítõ 2ohm stabil!) A láda hangját nem "rúgja" szét az ovál hangszóró, vagy fordítva? 
Elõre is kösz a választ! Szabó Péter. 

(0 szavazat)Értékeld az autóhifis kolléga a hozzászólását!
Szabó Péter - 2013-12-16 11:19:10
Válasz erre a hozzászólásraErõsítõ választás.

Helló!
Olyan problémám lenne hogy erõsítõt szeretnék vásárolni de én nem nagyon értek hozzá ismerõseimtõl pedig eltérõ választ kapok arra nézõen h 2 vagy 4csatornást vegyek ahoz h minnél jobban és minnél szebben szóljon. A csomagtartóban van egy SAL-CX-10-es 250W-os mélyláda ill a kalaptaróban egy pár ovál hangszóró ami Pro Audio-s 800W-os 4ohm-os(legalábbis ez van ráírva), illetve majd venni szeretnék a 2elsõ ajtóba 1 pár hangszórót. Tehát a kérdésem h ezekhez milyen erõsítõ kellene szerinted, illetve ajánlhatnál is egy párat ami jó minõségû de nem túl drága.
Elõre is köszi!